onsdag, november 16, 2005

Gröna soppor med färg

De senaste dagarnas matlagning har resulterat i två gröna soppor. Gröna som i vegetariska, för i själva verketär den ena röd och den andra gul.
Båda sopporna är värmande, matiga och goda. Båda blir godare av att stå till sig. Och för den som bryr sig om sådant, så innehåller de minimalt med fett. Men för att bli mätt bör du äta en smörgås eller två, gärna med ost, till soppan.


Gul grönsakssoppa
Potatis, selleri, morot och majs fick sting av lite sambal oelek i kvällens spontana hopkok, som blev riktigt lyckat. Men som sagt, den smakar mer när den har fått stå till sig en aning.

En gul lök
Alla potatisar som blev kvar sen linssoppan (tre enorma)
Alla morötter som var kvar i påsen (ungefär fyra)
Överbliven selleri (typ ett halvt stånd)
1 liter vatten
Det som fanns kvar av kycklingfonden (1 msk)
2 dl mjölk
Resten av den frysta majsen (drygt en halv påse)
En försvarlig klick sambal oelek
Salt
Peppar
Lite olivolja till stekning
Eventuellt lite fetaost för att piffa till det hela.

Hacka löken och tärna potatisen, morötterna och sellerin. Stek löken i olja, häll på vatten och kycklingfond och häll i alla grönsaker utom majsen. Salta.
Låt koka medan du går och sätter dig i soffan för att såga första avsnittet av Home styling, som du redan har fördomar mot. När potatisen och morötterna är riktigt mjuka (Ungefär i andra reklampausen) så ska majsen och mjölken i. Dessutom är det dags för sambal oelek.
Låt allt koka upp igen och mixa sedan soppan så slät du orkar med en stavmixer.
Smaka av med salt, peppar och kanske nån gnutta socker.

Om du är på festligt humör, eller bara råkar ha en bit fetaost i kylen, eller båda delarna för all del, så kan du smula ner lite feta i botten av en djup tallrik innan du öser upp soppan. Så gjorde vi och det var gott.


Lillasysters linssoppa
När jag bodde i Göteborg lärde min syster mig att laga en jättegod och rejäl soppa på röda linser och potatis. (Somliga skulle nog kalla den gryta.) Det var längesen jag gjorde den, och jag höftade fram den ur minnet i förrgår. Men den går ungefär såhär:

1 gul lök, hackad
3 potatisar, 4 om de är små, skurna i tärningar
2 dl röda linser
1 burk krossade tomater
1 burk vatten
1 citron
minst två tärningar vitlök, finhackad eller pressad
salt
peppar
lite olivolja till stekning

Stek den gula löken i oljan. Häll i tomat och vatten. Pressa ner vitlök och citron och lägg i potatis och linser. Salta. Koka upp och låt koka ett tag. När potatisen och linserna är mjuka är soppan klar. Linserna sväller när de kokas, så eventuellt får du späda soppan med mera vatten. (Samma sak gäller när du värmer den färdiga soppan.) Smaka av med mera salt, peppar och kanske en nypa socker. Själv sötade jag faktiskt med lite ketchup för att få lite mer tomat samtidigt. Sedan kompletterade jag med en skvätt balsamvinäger, som bidrog både med sötma och mer syra.

Om du vill kan du piffa till det hela med lite persilja.

Inga kommentarer: