söndag, september 25, 2005

Kumqwatmarmelad


Kumqwats ser ut som minimala apelsiner. Man äter dem hela med skal och allt och de är ganska sura i smaken. Kilopriset är inte det lägsta, men en marmeladburk räcker ett tag.

Syltsocker är en genialisk produkt som gör det löjligt enkelt att koka sylt och marmelad. Det följer till och med med grundläggande recept på baksidan av påsen. När jag gjorde kumqwatmarmeladen ökade jag dock mängden vatten, eftersom kumqwats inte är särskilt saftiga i sig själva.

Kumqwatmarmelad
0,5 kg kumqwat
0,5 kg syltsocker
3 dl vatten

Tvätta kumqwat-frukterna och skär bort den gröna "pluppen". Skiva frukterna tunt, matberedare rekommenderas.
Rensa bort så många kärnor som möjligt. De är grönfärgade och syns bra mot de orange fruktskivorna så det är inte så jobbigt som det kan verka.
Blanda kumqwatstrimlorna, socker och vatten i en kastrull och koka upp under omrörning. Ta inte en för liten kastrull, det bubblar och stänker ganska mycket.
Låt koka i femton minuter och skumma sedan av marmeladen.
Låt svalna i en kvart.
Häll upp marmeladen på väl rengjorda burkar (du kan gärna doppa glasburkar i kokande vatten så att de blir riktigt rena).

Marmeladen gör sig riktigt fint på digestivekex med lite ost. Mycket godare än kakor till kaffet.

5 kommentarer:

Anne sa...

Mmm, gott! Det har jag haft planer på att prova ett tag nu, måste bara hitta fina kumquats så ska det bli av!!

Anonym sa...

Grattis på födelsedagen!
Hoppas att du blev bjuden på en riktigt lyxig trerätters middag, förhoppningsvis bättre än lasagnen.
Man fyller ju bara 30 en gång =0)
Många grattis från oss i Ekhult!

Viktoria sa...

Grattis! Man blir inte bara äldre utan också klokare...

Anonym sa...

Den var mycket god, kan jag försäkra alla! Ska också testa den någon gång, om Nelins har extrapris typ. Eller så drygar jag ut den med annan citrus...

Frida sa...

Anne, lycka till med marmeladen.

Ekhultarna, Tackar! Det blev faktiskt fyrarättersmiddag. Japansk sådan på Yasuragi Hasseludden. Och tack så mycket för de fina tallrikarna!

Viktoria, tack. Fast den där klokheten känns gansak ofta som om den lyser med sin frånvaro :-)

Siobhan, tack vad bra du är som säger att min mat är god hela tiden! :-)