måndag, augusti 29, 2005

Västerbottenpaj


Förra sommaren var vi på inte mindre än fyra olika bröllop. Det blir så när man närmar sig 30 (inte ens en månad kvar nu). På det första bröllopet hade cateringfirman i Leksand ett förslag på förrätt: skinka med mimosasallad. Hett. Bruden föreslog västerbottenpaj i stället och det gick de med på, om hon själv fixade recept så det gjorde hon. Eftersom vi fick västerbottenpaj till förrätt på bröllop nummer två och parmesanpaj på bröllop nummer fyra kan man nog säga att bruden hade större känsla för vad som gällde än vad cateringfirman hade. Även om skinka med mimosasallad mycket väl skulle kunna bli föremål för någon retrotrend. Väldigt Atkins. Men Atkins har väl gått i konkurs nu förresten?

I alla fall...
Till skillnad från Cissi så tycker jag att man kan ha västerbottenpaj även på kräftskivan, om inte annat så för att lindra OP Anderssons verkningar. Det hade vi i helgen. Däremot undvek jag att garnera den med rom och gräddfil, som man egentligen skulle enligt receptet. Dessutom använde jag flytande margarin i stället för smör och det gick alldeles utmärkt. Receptet var enkelt och pajen blev uppskattad.

Pajen kommer från en gammal Allt om mat (nummer 11, 1998 och nummer 11, 2001):

10 personer
Ugn: 225 grader

Gör en pajdeg på 125 gram smör, 3 dl vetemjöl och 1 msk kallt vatten. Tryck ut degen i en pajform och låt vila i kylen i 15 minuter. Nagga och förgrädda pajskalet i 15 minuter.
Riv 225 västerbottenost. Vispa ihop 3 ägg med 1 dl matlagningsgrädde och rör ner osten. Smaka av med salt och svartpeppar.
Häll fyllningen i skalet. Grädda i ca 20 minuter tills pajen fått fin färg. Låt svalna.

6 kommentarer:

Anne sa...

Haha, ja, det ligger nog i tiden. Jag hade också västerbottenpaj på mitt bröllop - tror fortfarande det finns någon kvar i föräldrarnas frys.. gjorde väldigt, väldigt många. :)

Ilva sa...

Men Atkins ar val DOD!? Var det inte du som skrev att han dog kanonfet? Eller minns jag fel?

Johanna sa...

Skinka och mimosasallad! Det är ju helt otroligt!! Jag tror jag hade bytt catering på två sekunder om jag fått det förslaget. Men å andra sidan kanske det inte vimlar av andra alternativ i Leksand så... Vad var det för huvud och efterrätt på det bröllopet? Plankstek respektive glace au four?

Babs sa...

Hmm. Jag måste vara väldigt före min tid för jag hade västerbottenpaj på mitt 30-årskalas som ligger nästan onämnbart långt tillbaka i tiden. :)

Skinka och mimosasallad känns rätt så... retro, om man vill vara snäll. Vad var det mer? Flygande Jakob? Fläskfilé med ädelost och banan?

Frida sa...

Anne, västerbottenpaj är ju dessutom väldigt gott. Vi fick romsås till en och renkött till en så det blev ändå två olika förrätter.

Ilva, jag tror inte jag har bloggat om Atkins död, men det stämmer säkert. Däremot lever väl dieten fortfarande kvar som fenomen, men tror företaget som gör särskilda "atkinschokladkakor" har gått i konkurs i USA.

Johanna, jag tror utbudet på cateringfirmor i Leksand är lite klent. Men de lagade faktiskt riktigt god mat när de bara fick recept. Klassisk oxfilé till varmrätt. Bröllopstårtan serverades föredömligt nog som dessert.

Babsan, du är värsta trendsettern :-)

Recept bröd scones bakning bakrecept choklad sa...

Låter inte som ett dumt recept det. Får jag pröva på här i hemmet! Västerbottenpaj är alltid gott.
Fin blogg du har förresten, Kram!
Västerbottenpaj recept