tisdag, augusti 16, 2005

Munsbitar i ösregn

I lördags hade vi picknick i Vinterviken. I tanken. I själva verket befann vi oss på golvet i J:s och A:s lilla lägenhet, iförda diverse badrockar, handdukar och mysbyxor medan våra dyblöta kläder droppade av sig det värsta i badrummet. Det regnade ganska kraftigt vid Vinterviken i lördags.

Knytkalaset bestod av en god paj med broccoli och spenat, sallad med oliver, lufttorkad skinka och krutonger, hembakt, luftigt bröd med soltorkad tomat, diverse goda ostar, dricka, kaffe, the och chokladbollar i tre utföranden. Det fanns ingen riktig uppgift kvar åt mig så jag stod helt enkelt för tilltuggen. En gång snittfanatiker, alltid snittfanatiker.


Fetabeta
Tärna en rödbeta och baka den mjuk i ugnen. (jag hade en polkabeta men den förlorade all sin sprakande färg i ugnen, så rödbetor ser nog slutresultatet roligare ut.) Tärna riktig fetaost. Trä en tärning av var sort på en tandpetare. Marinera i lite honung, olivolja och timjan.

Sommar på en pinne
Inspierarad av en potatissallad från Allt om mat som jag inte kunde hitta receptet till. Koka färskpotatis i bitar. Gör en marinad på lime, olivolja och hackad basilika. Låt potatisen gosa till sig i marinaden tillsammans med några snoppade jordgubbar. Trä en potatisbit och en jordgubbe på en tandpetare. Dekorera med basilikablad. Voila!

Kantarellsnittar
Jag ville göra små "kantarelltoasts" men få svampen att ligga kvar på ett smart sätt. Den lyckade lösningen blev att jag rörde ner de stekta kantarellerna i philadelphiaost och sedan bredde ett tjockt lager av hela härligheten på bröd. Perfekt om du råkar vara ägare till en större mängd av vad man skulle kunna kalla för "kantarellsmulor". De här snittarna blev väldigt kladdiga efter transport till vinterviken och promenad därifrån. De var finfina ändå, men vill du ha lite mer "krispighet" bör de göras alldeles innan de ska ätas.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Låter som en riktigt smaksig matorgie ni hade, pajen kan jag tänka mig var mums. Stuvade kantareller tycker jag är suveränt gott, och broccoli är jag tokig i. Kan få riktiga anfall då jag vräker i mig det, i går kväll kokade jag nästan ett halvt kg broccoli, sen satt jag och mumsade i mig det då jag tittade på Morden i Midsomer.

Frida sa...

Nämen Lennart, det låter ohälsosamt hälsosamt. Lägg broccolin i en pastasås med ädelost i stället och ät choklad till mordhistorierna.

Anonym sa...

Fetabeta? :-)

låter som en polare till tvättsvampsbob fyrkantsbyxa eller något annat på cartoon networks..

men verkar grymt gott!

Anonym sa...

Just nu är jag lite trött på choklad, misstänker att jag har förätit mig på det. Har inte ens tänkt på en chokladbit på drygt ett år.

Frida sa...

Niclas, du har rätt. Vem vet? Fetabeta kanske dyker upp i en barnbok tillsammans med Hönapöna rätt vad det är :-)

Lennart, ok du behöver inte äta choklad. Men kan du i alla fall inte ha nån dippsås till broccolin?