torsdag, juni 30, 2005

Spaghetti med räkor i vitlök

Doften av räkor, chili och vitlök är svårslagen. Jag tror nästan alla som har ättit middag hos oss åtminstone någon gång har blivit bjudna på E:s "heta räkor" som förrätt. (Recept på det kommer i sinom tid). Ingredienserna ingår också i en fenomenal pastarätt som E brukar göra med ojämna mellanrum. Där ingår också en annan av mina favoritsmaker, färsk persilja. Idag hade jag turen att få önska mat. Och då önskade jag det här.

Receptet är hämtat från Pasta pasta, av Nina Dreyer Hensley, Jim Hensley och Paul Löwe. Samma kokbok ligger även bakom inspirerationen till den supergoda kapris- och olivpeston jag skrivit om tidigare.

6 portioner (står det i receptet, men hos oss blir det snarare fyra)

1 dl olivolja
3 finhackade vitlöksklyftor (minst)
300 g skalade räkor
1/2 röd chili, finhackad
1 knippe bladpersilja, finhackad
1 ask körsbärstomater i halvor
500 g spaghetti

Koka pastan. Värm under tiden oljan i en gryta och fräs vitlöken. Men akta så den inte blir bränd, bränd vitlök är inte alls kul. Lägg i räkorna och den hackade chilin och låt de fräsa med bara precis så räkorna börjar få lite färg. Rör ner tomaterna och persiljan.

Häll fräset över den färdigkokta och avrunna pastan och blanda. Servera med lite flingsalt och eventuellt lite mer olivjolja.

2 kommentarer:

Johanna sa...

Det här påminner lite om ett av mina favvorecept från "Kärlek, oliver och timjan" av Anna Bergenström. I det är det chili, vitlök och paprika som fräser ihop 5 min. Man kokar spagetti och behåller lite av vattnet. Sen slår man ihop paprikaröran med pastan å vattnet, några nävar ruccola, räkor och som avslutning rivet skal av citron + riven parmesanost. Det är sååå gott!!

Frida sa...

Den boken har jag, så det ska testas. Jag får verkligen skärpa mig lite med mina kokböcker och mattidningar. Jag har dem mest att läsa i, sen gör jag aldrig recepten.