måndag, maj 16, 2005

Farmors grönpepparbiffar med ädelostsås

Farmor har några paradrätter hon brukar laga till när vi kommer på besök. Gemensamt för alla är riktigt feta och goda såser. Den katrinplommonfyllda fläsksteken serveras med riktig gräddås, den ugnskokt laxen med kall sås på creme fraiche, den ost och tomatfyllda kasslern med gräddig rosépepparsås och grönpepparbiffarna som det här receptet gäller, med ädelostsås som innehåller både grädde, creme fraiche och ost.
Tyvärr är besöken glesa eftersom farmor bor i Jönköping och jag inte gör det.

Biffar:
500 g köttfärs (gärna blandfärs)
2 ägg
1/2 dl ströbröd
1 dl gräddmjölk
1,5 tsk - 1 msk grönpeppar, krossad
1 tsk oregano
1 äpple
1 kokt potatis
1 liten gul lök
salt
svartpeppar

Sås:
1 burk creme fraiche
2 dl buljong, gjord på tärning
2 msk ädelost
ca 1 dl grädde
1 klyfta citron
soja
vitpeppar

Färsk persilja till servering

Blanda ströbrödet med mjölken och låt svälla. Riv löken och äpplet och mosa potatisen. Blanda sedan köttfärsen med alla ingredienser. Rör sist ner äggen. Stek biffarna.
Vispa creme fraiche, buljong och ädelost i en kastrull och låt koka upp. Tillsätt soja, vitpeppar och grädde och allra sist pressad citron. Red eventuellt med lite mjöl (säger farmor, maizena säger jag - det är enklare).
Slå såsen över biffarna och klipp över persilja.
Servera med kokt potatis.

Inga kommentarer: