tisdag, maj 17, 2005

Ädelost- och baconsallad med potatis

Pastasallader i all ära... Så upphetsande är det inte. Kokt potatis i en sallad däremot. Det är flera snäpp roligare och godare. Och just den här salladen är sååå god. Hur skulle den kunna vara annat när den innehåller både bacon och ädelost? Inspirationen kommer från en sallad jag åt på en uteservering i Paris.

Observera att det här inte är någon liten bantarsallad. Dels är bacon, ost och olivolja inte så magert, dels är den så god att det är lätt att äta lite mer än man behöver.

Stekt bacon
Grönmögelost
Kokt potatis i bitar
Sallad - till exempel blandad sallad i påse
Tomat
Paprika -gärna gul så salladen får fin färg
Eventuellt andra grönsaker efter tycke och smak
Olivolja
Svartpeppar
Lite flingsalt

Strimla alla grönsaker och blanda med potatisbitarna och det stekta baconet i småbitar. Strimla över ädelosten. Häll på lite olivolja av någon flashig sort och mal över rejält med svartpeppar. Salta eventuellt med lite flingsalt bara för att det är gott. Servera med bröd.

Om du ska koka potatisen, skär den i mindre bitar först. Då kokar den snabbare, och dessutom slipper du omaket med att försöka skära varma kokta potatisar som vill klistra sig fast på kniven.
Häll rikligt med fin olivolja över den medan den fortfarande är lite varm, och mal över lite svartpeppar och flingsalt. Den behöver inte vara helt kall innan du använder den, men rör inte ner den i salladen innan den har svalnat en aning. Är den för varm kan salladsbladen börja sloka.

Inga kommentarer: