tisdag, april 19, 2005

Tomatsås med tre b

En riktigt god tomatsås behöver inte vara så komplicerad. Visst är det gott med sås på färska tomater, men det är inte nödvändigt. B, b och b gör den här varianten både snabblagad och god; burktomater, basilika och balsamvinäger.

Tomatsåsen passar bra till de fetaostfyllda biffarna jag skrivit om tidigare. Ett tips är att förbereda sås och biffar för sig och sen värma biffarna i såsen när det är dags att äta. Såsen är också god till pasta eller kotletter. Bland annat.

"Lyxvarianten":
god olivolja
1 liten gul lök eller chalottenlök
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
färsk basilika, strimlad
balsamvinäger
en gnutta socker
salt och peppar

Finhacka löken och stek den mjuk i olivolja. Pressa ner vitlök och rör ner tomatpurén. Låt allt steka ett litet tag, men låt inte vitlöken brännas. Tillsätt de krossade tomaterna och örterna. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar och lite socker. Koka upp och låt koka ett tag. Smaka igen, tomatsås klarar ganska mycket salt.
Vill du till äventyrs tillsätta lite hackade calamataoliver gör det på intet sätt såsen sämre. Låt dem i så fall koka med ett litet tag. Och var mer försiktig med saltet, oliverna är lite salta i sig själva.

"Snabbvarianten"
1 burk tomater
vitlök
balsamvinäger
frysbasilika
salt och peppar

Släng ner en burk tomater i en kastrull. Krydda med vitlök, balsamvinäger och salt och peppar. Koka upp. Blanda ner basilikan. Klart!


Tomatsåserna kan också kokas ner till riktigt tjock, ketchupliknande konsistens för att piffa upp både det ena och det andra. Smaklig sås.

Inga kommentarer: