söndag, april 24, 2005

Kemiskt sanerad kyckling

Det finns mycket som kan bli bättre hos svenska kycklinguppfödare. Inte minst att flera fortfarande fuskar med fåglarnas utrymmen. Men svensk kyckling påstås i alla fall vara salmonellasäker. Nu vill amerikanerna sälja kyckling i Europa. Men i stället för uppfödarna i USA ska anpassa sin kycklinghantering så att den också blir salmonellasäker, så föreslås EU ändra sina regler så att de tillåter att kycklingen salmonellasaneras med kemikalier efter att den slaktats.

Amerikansk kyckling saneras så redan idag. Och det bästa av allt är att kemikalierna som använts eventuellt kan orsaka genförändringar när de kommer i kontakt med protein, det vill säga kyckling. Härligt!

Skulle förslaget gå igenom så att EU tillåter att kyckling salmonellasäkras på kemisk väg så kan sådan kyckling bli svår att undvika. Mycket av den kyckling som säljs idag är nämligen marinerad. Titta bara på kycklingfilén du har i frysen. Marineringen gör kycklingen till en så kallad köttberedning. (som Lidls 97 procentiga köttfärs). Och tyvärr är reglerna för märkning av köttberedningar inte alls så kinkiga som reglerna för färskt kött.

Visst kan man som konsument försöka hålla sig till färsk kyckling och läsa märkningen noga. Men tillåts amerikansk kyckling som saneras på kemisk väg att säljas i Sverige kommer det förmodligen inte att dröja allt för länge innan en svensk uppfödare också vill ta den enkla vägen. Och börjar en kommer flera att följa efter.

Låt oss hoppas att förslaget inte går igenom.

www.svt.se kan du se aktuellts inslag om salmonellaförslaget.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Äter man kyckling får man skylla sig själv om man får salmonella. Inte mer än rätt.

Frida sa...

Sätter du ett "rå" framför kyckling är jag nästan benägen att hålla med.