tisdag, april 19, 2005

Hemgjord potatissallad (med betoning på Potatis. Och hemgjord.)

Den här potatissalladen är den riktiga, om du frågar mig. Men jag har nog aldrig stött på en hemlagad potatissallad som jag inte tyckt om. Köpta däremot... För det mesta består de alldeles för fet och mycket smet och små små hårda kluttar till potatisbitar. Och är det till äventyrs en köpt vinägrettsallad vi pratar om så är smaken ofta parfymerad. Men den här, det är grejer det. Det här är den som min mamma gör. Och den blir bara godare om den får stå och smaka till sig i kylen.
Det finns inga direkta måttangivelser till det här receptet. Men utgå från potatisen. Man äter ofta mer potatissallad än kokt potatis, så ta i lite i överkant.
Kokt potatis i bitar
majonnäs (lättmajonnäs funkar utmärkt)
Gräddfil
purjolök, hackad
bostongurka eller hackad smörgåsgurka
Kapris efter humör
Salt och Peppar
Blanda majonnös och gräddfil. Ta gärna lite mer gräddfil än majonnäs. Rör ner rejält med hackad purjolök och bostongurka. Fega inte med kaprisen heller. Smaka av med salt och peppar. När du har fått en dressing du gillar smaken på vänder du ner potatisbitarna. Den får inte bli för lös, det ska vara potatis med lite dressing på, inte tvärt om. Smaka av igen när potatisen är tillsatt. Den mildrar smaken så man kan behöva röra ner mer av smaksättarna och kanske salta lite extra.

Inga kommentarer: