Recept och rekommendationer, tycke och smak, nyheter och gammal skåpmat. Och en hel del svammel.
söndag, september 30, 2007
Kategori berömda citat
Xtian från Fast Food Lovers recenserar Koskenkorva Minttu.
Kyckling i lergryta med pasta och grönsakssås

1 gul lök
1 paprika
2 morötter
2 "kinesiska vitlökar" eller minst 4 stora vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk grönsaksfond
en näve basilikablad
salt
peppar
olivolja
Påtår
lördag, september 29, 2007
Laga fiskgryta
fredag, september 28, 2007
Brödet bäst på Tekniska museet
Ciabatta med ost och skinka, jos och kaffe samt bakelse. Gott.
torsdag, september 27, 2007
Mums filiBabs
Babs erbjuder inte bara trivsamt barhäng, märkliga lampor, frisinnad attityd, lagom avslappnat klientel och en spexig toalett. Babs kan även ståta med ett riktigt bra kök och tillmötesgående personal.
Efter varsitt glas Cava inledde jag, efter svår beslutsångest, med en crostini med hemrökt biff och grillad paprika och E valde getost- och bacongratinerad portabello. Båda entrérätterna var överringlade med balsamvinäger reducerad till knäck-stadiet.
Biffen var god, rosa på krispigt bröd, men hade tjänat på att inte vara fullt så kall och E:s svamp var nog ändå snäppet bättre.
Men varmrätten, åh! Lammrulle med fläsk och morot i mitten och tillagad till möraste möra, lenaste lena rosmarinshärliga skapelse, med krämigt gräddiga puylinser och en lika len blomkålspuré. Så mäktigt att halva portionen hade räckt, men så gudabenådat smakligt smekande att jag ändå åt upp nästan allt.
E åt ingefärskryddade ankspett på mandarin- och spenatbädd med quinoasallad till, och även han var nära salighet, men ankan kunde inte klå lammet.
Kaffe och en enkel kula glass var allt jag mäktade med som avslutning, medan E för en gångs skull bytte ut portvinet mot körsbärsöl till sina mer eller mindre obligatoriska chokladtryfflar.
Jag är kär i Babs.
måndag, september 24, 2007
Korvsöndag
Vi har lagt oss till med en ny trippelsyndig latmansrätt - korv och pommes frites. Frysta pommes får sällskap i ugnen av ett par korvar av det finare slaget - igår var det chorizo med extra hög kötthalt. Syndigt för att det knappast följer tallriksmodellen, syndigt för att det är helfabrikat och syndigt för att vi inte ens ids steka korven i panna utan tillagar den i ugnen med frittarna. Åh så härligt bekvämt att sitta i soffan och bara vänta på att en lagom flottig middag ska bli färdig lagom till söndagsfilmen.
Igår hade middagskorven till råga på allt ett förband i form av lunchkorv. Babysimmet tvingade upp oss ur soffan och till ett soligt Östermalm. Och på Östermalm finns en korvvagn. Polsk bratwurst med kummin, serverad i ett fransbröd med surkål och pikant sås blev min lunch. Och tror fan att jag inte också åt en smörgås med onsalakorv till frukost. Har jag ett problem?
söndag, september 23, 2007
Skal
lördag, september 22, 2007
Amerikanska pannkakor med blåbär
Amerikanska pannkakor med blåbär
4 personer
1 ägg
2,5 dl lättfil
2,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk smör
1-2 dl färska blåbär
Vispa samman ägg och filmjölk. Smält smöret. Rör ner mjöl, bakpulver, salt och smör och vispa till en slät smet. Rör ner blåbären försiktigt så de inte blir mosigare än nödvändigt.
Lägg lite smör i en varm stekpanna och låt det smälta. Klicka ut smet i pannan så du får pannkakor som är omkring 1 dm i diameter. Grädda på båda sidorna så de får fin färg.
Oroa dig inte över att de får oregelbunden form och pöser ut här och där, det är bara en del av charmen.
Ringla lönnsirap över dina färdiga pannkakor, stanna upp ett ögonblick, njut av doften och anblicken och hugg in.
Egg & Milk
fredag, september 21, 2007
Viltfärssås med äpple och bacon
Viltfärssås med äpple och bacon
4 portioner
Viltfärs (eller vanlig nötfärs) ca 400 g
1 gul lök
1 pkt bacon
2 äpplen
1-2 vitlöksklyftor
2 dl matlagningsgrädde
1 burk krossade tomater
timjan
salt
peppar
soja
kalvfond
Hacka lök, strimla bacon och tärna äpplena. Bryn lök, köttfärs och bacon. Krydda med salt, peppar och timjan. Rör ner äppeltärningarna och den finhackade eller pressade vitlöken och låt steka med ett tag.
Häll ner grädde och krossade tomater och smaksätt med lite kalvfond och soja.
Låt puttra länge.
Servera med nykokt pasta och färskriven parmesanost
Två själar en tanke
Jag är inte, som Elin, hundra på när jag åt min första äkta risotto, men jag vet när jag lärde mig göra en. Jag och min kursare Hanna var sommarvikarier på GP, och det var med Hanna jag rörde ihop min första svamprisotto. Hanna är sambo med en Italien-ättling, så hon borde vara expert. Och resultatet blev succé!
Som sagt, jag hemfaller ibland åt den gamla rispytten när jag vill bli av med risrester. Men en äkta risotto... Slut ögonen och njut.
Sådärja, nu blev jag vansinnigt sugen på risotto. Jag får nöja mig med färsk parmesanost till fredagspastan.
torsdag, september 20, 2007
tisdag, september 18, 2007
En stunds flykt
Dagens lunch bestod av rimmad oxbringa med pepparrotspotatis, klassisk fiskgryta med aioli eller en laxsallad - alla rätter serverade tjusigt upplagt på stora vita tallrikar.
Jag valde oxbringan, en rejäl portion som smakade bra, även om köttet hade kunnat ha aningens mer sälta och pepparrotssmaken vara något mildare.
E valde fiskgrytan som var selleribegåvad och rustik samt serverades med stora krutonger. Och höstkallt som det var så var den varma grytan på det hela taget ett bättre val än den kalla pepparrotspotatisen. Men nöjda blev vi båda två.
Salladsbuffen var av det lite större slaget och ståtade idag med två sorters hembakt bröd, ost, messmör, grönsallad, potatissallad, olika bönsallader plus en del annat.
Bara det att få sitta lat och ledig med familjen, medan kavajbehängda knegare pratar jobb mellan tuggorna vid borden bredvid gör att 85 kronor känns som väl spenderade pengar.
Kaffe på maten och en sötsak bredvid ingick i priset.
Och för den som inte jobbar i faggorna och sålunda inte har tid att åka till Enskede för att äta lunch så har värdshuset också en extremt bastant söndagsbrunch.
måndag, september 17, 2007
Total förvirring
Själv faller jag dock in under den första kategorin, och jag har varit där nästan larvigt ofta på sista tiden.
Men vad är det med Årstas cafépersonal? Förvirringen är lika stor som kulturintresset på såväl Javasavi som på Guldtuban. Se till att ha god tid på dig så du kan uppskatta servicen som personligt charmig, har du bråttom ska du nog satsa på köttbullssmörgås och kaffe på klassiska konditoriet i stället.
Rispytt?
Risotto var helt enkelt en praktiskt rätt att ta till då man fått kokt ris över. Uppstekt med lök, ärter och skinka (E hävdar att köttfärs bör ingå) var riset fit for fight igen. Och hur oglamoröst det än kan låta, riktigt gott
Och det finns inget som säger att man måste begränsa sig till skinka, ärter och lök.
söndag, september 16, 2007
75 000 över, någon?
Nämnde jag att jag fyller år snart?
fredag, september 14, 2007
Orättvist
- Det är väldigt orättvist alltså, för jag äter mindre än ni bägge gör tillsammans.
Folk och rövare i Kamomilla stad är roligare än jag minns.
torsdag, september 13, 2007
Tårta med chokladtryffelkola och nötbotten
Ett tips kan vara att göra lite extra nötsmet till bottnen, för åtminstone jag tycker att det är tårtbitarna med mycket botten som är allra godast.
Tårta med chokladtryffelkola och nötbotten*
ca 12 bitar
Nötbotten
75 g blandade nötter, tex pistache, pinje, valnöt och sötmandel.
1 helt ägg
1 äggvita
1,5 dl strösocker
0,5 tsk bakpulver
1,5 msk vetemjöl
Tryffelkolakräm
200g mörk choklad
2 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
0,5 dl glykos (finns i tub på apoteket)
75 g smör
Sätt ugnen på 175 grader. Hacka nötterna och vispa allt ägg och strösocker till bottnen till ett vitt skum. Vänd försiktigt ner vetemjölet och bakpulvret i skummet och vänd till sist ner nöthacket.
Sätt fast ett bakplåtspapper över bottnen i en teflonform med löstagbar botten. Häll i nötsmeten och grädda i mitten av ugnen i ungefär 40 minuter. Oroa dig inte om bottnen känns lite kladdig, det gör ingenting.
Hacka chokladen till tryffelkolakrämen och smält den tillsammans med grädde, socker och glykos i en skål i vattenbad. När allt är smält rör du ner smöret och fortsätter röra tills det också har smält och blandat sig med chokladkrämen.
Häll tryffelsmeten över nötbottnen i formen och skaka lite på formen så att chokladen rinner ner runt kanterna på bottnen. Ställ in formen med tårtan i kylen och låt stelna.
Lossa kanten med en tunn vass kniv innan du tar bort kanterna på formen.
Servera med creme fraiche.
* Det ursprungliga receptet kommer från Allt om mat nr 6 2003 och heter Nöt- och tryffelpaj.
tisdag, september 11, 2007
Guldtuban
Till sist var jag tvungen att gå över gatan till andra sidan, och se där, när jag stod på några meters håll, kunde jag äntligen få mina förhoppningar bekräftade. Årsta hade fått ett nytt café! Ett väldigt diskret café, men ändå.
Tydligen har Guldtuban varit öppet ända sen i påskas. Miljön är hemtrevligt mysig, kakorna rejäla och kaffet billigt. Och trots minimal marknadsföring har cafét fått en trogen publik av vagnmammor och kaffetörstiga lekparksföräldrar under dagarna och ett mer musikspisande klientel på kvällarna, för på Guldtuban anordnas det nämligen diverse spelningar då och då.
Själv har jag inte varit på någon spelning, med eller utan tuba. Men jag har testat ciabattan med avocado- och fetaost. Och den är guld.
Mer om Guldtuban.
söndag, september 09, 2007
Bästa bullen
Inga kommentarer
Söndagsbrunch i parken
Där finns också flera dignande buffébord: ett med kalla frestelser som kronärtskocka, potatissallad, salami, caesarsallad, lufttorkad skinka och ägghalvor med rom, ett med bakfyllefröjderna bacon, revbensspjäll, barbecuesås, prinskorv, chorizo och lammkorv. På en bänk finns kaffe, the och så mycket jos man önskar, en dignande brödkorg med färskt mjukt bröd samsas med en annan som bland annat innehåller kummindoftande knäcke, och på en kant ryms hårda och mjuka ostar, vindruvor och andra frukter.
För den som planerat sitt ätande, eller som vi andra dödliga, proppat sig mätt men ändå inte kan avstå från godsakerna, lockar slutligen en dessertbuffé med blåbärssoppa och nyponsoppa i shotglas, samt munsbitar av äppelkaka, choklad- och nöttårta samt morotskaka.
Plus:
Proffsig personal med vänligt bemötande
Jos ingår i grundpriset - champagne eller öl kan däremot köpas till om så önskas
Allt som serveras är vackert upplagt och gott
Barnvagnar är inget problem - alla kan känna sig välkomna
Det finns ett lekrum inom synhåll från matborden, så söndagströtta föräldrar kan slappna av
Vacker utsikt och ännu vackrare promenadvägar utanför knuten
Minus:
Parkeringsavgiften
Informationen på hemsidan är obefintlig
torsdag, september 06, 2007
Tagliatelle med stekt svamp, ruccola och parmaskinka

Tagliatelle med stekt svamp, ruccola och parmaskinka
2 personer
1 paket färsk tagliatelle
färska champinjoner, putsade och skurna i kvartsbitar
ruccola
1 liten rödlök
parmaskinka
salt
peppar
olivolja
smör
Stek champinjonerna i smör, salta och peppra. Lägg ner den strimlade rödlöken precis när du stänger av plattan, så löken blir lätt tillagad.
Koka pastan i saltat vatten.
Lägg upp pasta, svamp, lök och ruccola på tallrikar. Ringla över olivolja, dra några tag på svartpepparkvarnen och toppa slutligen med parmaskinka.
Snabbt och gott!
Pastabrist
Nyttofacism?
Samtidigt får godis och chips ta halva butiksytan i anspråk. Hellre skippar jag godiset och äter god, lagom fet mat som smakar något, utan sötningsmedel eller fejkade fullkorn*.
*Fullkorn har sin plats, i till exempel mörkt bröd och god müsli. Men i bärmos?
måndag, september 03, 2007
Ruccolagratinerad lax med ljummen potatissallad
lördag, september 01, 2007
Charles Ingvar
Med risk för att jag tar mig vatten över huvudet: Jag har en plan.