Recept och rekommendationer, tycke och smak, nyheter och gammal skåpmat. Och en hel del svammel.
torsdag, december 22, 2005
Varning för blockchoklad
Om det inte vore för en liten liten detalj. Blockchoklad går inte att smälta på ett tillfredsställande sätt. Chokladen blir lagom rinnig ett ögonblick, för att sedan först bli krämigare och till sist gröta ihop sig. Gröt ger ingen vidare finish.
På baksidan av förpackningen läser jag att "Block" är det man ska använda om man vill ha en blank fin yta. Jaha. Det skiter jag i. Jag rullar de av mina julgodisar jag lyckats rädda i kakao i stället.
Nästa gång köper jag 70-procentig choklad så det räcker till både in- och utsida.
tisdag, december 20, 2005
onsdag, december 14, 2005
Hur ska det gå med julpizzan?
Sedan urminnes tider, eller åtminstone sedan mina upphovsmän insåg att ingen egentligen gillade dopp i grytan, har vi haft som tradition att köpa hem pizza kvällen före julafton. Först inhandlades pizzan från Pizzeria Venedig på Jaxtorget. Men de senaste tio, femton åren, har pizzan hämtats från American Take Away i Hagalund. På American Take Away finns nämligen pizzan "Klyken". En speciell Borlängevariant av panpizza, vars existens endast avslöjas ryktesvägen, då den inte står på menyn.
I Gävle kan man köpa GIF-mål i grillkiosken, men där finns garanterat ingen Klyken. Vågar man hoppas på att där finns en fullgod jul-pizzeria?
tisdag, december 13, 2005
Lucia ja

Under hela dagen såg jag inte skymten av nåt glitter eller några lussekatter. Men nu är ordningen återställd. En kycklinggryta med saffran och champinjoner, julmust, lite årgångsglögg, en lussekatt och en pepparkaka väntade när jag kom hem från ridningen. SKål för det.
söndag, december 11, 2005
Renskavsgryta med svamp och lingon
Enkel renskavsgryta
4 portioner
1 paket renskav (240g)
2 gula lökar
1 paket matlagningsgrädde
1 näve torkad svamp
1 dl frusna lingon
soja
eventuellt en skvätt kalvfond
salt
vitpeppar
rosmarin
Låt renskaven tina lite och strimla den. Hacka löken.
Bryn köttet och löken i en stekpanna, salta och peppra.
Smula över svampen och häll på grädden. Rör ner lingonen. Piffa till med lite soja och eventuellt en gnutta kalvfond.
Krydda med rosmarin och låt hela grytan puttra ihop ett tag.
Smaka av med salt och peppar.
Häpp!
torsdag, december 08, 2005
Luxigt kul, eller slut på Luxlivet?
Det tråkiga är att framtiden också kommer att innehålla mindre av mina bra arbetskamrater. Titta här så snällt de satt och väntade när vi var på Lux förra fredagen, bara för att jag skulle få fota deras mat innan de började äta.

"Dagens husman" torskrygg med jordärtskockssås, syltad tomat och potatis. 105 kronor, alltså 25 kronor dyrare än en vanlig fredagslunch, och så otroligt gott att det faktiskt överglänste maten jag åt på Serwito med E samma kväll. Så gott, att när det var slut så satt jag och smög ner bitar av Lux hembakta bröd på tallriken, för att kunna äta uppfostrat med kniv och gaffel, men ändå få upp det sista av såsen. Vad kan man säga. Jordärtskockor gör världen till en vackrare plats.
De andra åt rådjursgryta med potatispuré



Apelsindessert med vit chokladganache
Med viss reservation för kyrkråttescenariot, så kommer jag absolut att äta på Lux fler gånger. Helst många fler.
onsdag, december 07, 2005
Fascinerande filmer!
tisdag, december 06, 2005
Förstoppning?

Blogger verkar ha fått nåt i halsen. Kanske är det mina stora bilder i min förra postning som är för svårtuggade. Hoppas att de kommer upp snart.
Under tiden kan vi beskåda denna bild från mitt favorithak Heron City, där jag gissar att biografens sponsorkylar inom kort kommer att göra butikerna och besökarna sällskap och försvinna.
måndag, december 05, 2005
Stinkbomben och de belgiska mutorna

Jag skäms, men jag har fortfarande inte kommit iväg till Chez Albert. Däremot har våra grannar visat sig vara butikens nya leverantörer. Så kom det sig att vi fick med oss ett smakprov på Chez Alberts utbud, utan att behöva gå utanför huset.
För ett par veckor sedan fick vi nämligen följa med på studiebesök ner i vår egen källare. Där förvaras stinkande ostar, belgisk choklad och andra delikatesser. Och det märks, i vår lägenhet och framför allt, i vår trappuppgång.
Våra matglada grannar hade gjort väldigt fint därnere, med splitter nytt kylrum och allt. Och jag och E kom upp igen med en hög mutor som belöning för vårt tålamod med lukten.

Osten är en chimay-ost som är sköljd i det belgiska ölet med samma namn. Den är också en riktig stinkbomb. Och absolut ingenting för veka ostnybörjare.
Först förvarade vi den i en tät påse i kylen. Efter någon dag lade jag påsen i en burk med lock och knöt in burken i en annan påse. Och några dagar senare lade jag hela paketet i en plastkasse som jag lindade några varv runt det hela. Men den här lukten låter sig inte stoppas.
Taktiken blev att förtära osten i stället. Utseendet var lovande. Och den första lilla smakstrimlan faktiskt helt ätbar, trots att den massiva doften höll på att golva mig.

Men trots våra föresatser, vår kärlek för mögelostar, kittostar, getostar och hårdostar och den otroligt goda päron- och äppelconfiten vi hade till, så fick vi till slut erkänna oss besegrade. Omsvepta av ammoniakångor och fotsvettsstank var det bara att inse. Vi är ena riktiga ostmesar.
fredag, december 02, 2005
torsdag, december 01, 2005
Mobilgalans meny
Älgcarpaccio på västerbottenlasagne serveras med pesto
Halstrad röding med mandelpotatis, sidfläsk, chevre och rödvinssky
Havtornssorbet med färska bär och hyvlad choklad
Gårdagens galamiddag på riktigt:
En fantastisk älgcarpaccio under en bit västerbottenlasagne, med en kula fast och smakrik pesto, samt någon slags brödbitar. Otroliga smaker och en riktig höjdare. Önskar att jag hade fler.
En stor fyrkantig bit fisk kluven på mitten med ett lager fläsk och getost däremellan, serverad med hejdlösa mängder färsk timjan, oskalad och skrynklig mandelpotatis och rödvinssky. En i och för sig god men ganska klumpig anrättning som kändes betydlig mer hemsnickrad än den eleganta entrén. Jag åt hälften.
En minimal klick översötad sorbet i botten på ett glas, med några frusna röda bär samt ett spett med ett björnbär, en vindruva och en physalis. Umbärlig.