Het rosmarinkyckling med potatis och rotselleri
Det finns ett par rätter som folk vi umgås med förr eller senare brukar råka ut för. En av dem är kapris- och olivpeston som jag tidigare skrivit om, en annan är den här kycklingrätten. Den är hämtad, och modifierad, från boken Det goda heta, av Annika Tidehorn. Och den är helt enkelt suverän.
Känner du någon som inte tycker om selleri, så kan du omvända honom eller henne med det här.
Det blir så saftigt och gott att för en gångs skull behövs ingen sås.
Het rosmarinkyckling med potatis och rotselleri
4 personer
Ugn: 225 grader
8 kycklinglår eller en stor kyckling
3 matskedar färsk rosmarin
1 vitlök
1 röd chilifrukt
1/2 dl sweet chilisås
1 tsk sambal oelek
1 msk olivolja
salt
500 g potatis
200 g rotselleri
1-2 msk olivolja
salt
Skölj och torka kycklingen och lägg delarna i en stor smort ugnsform. Hacka rosmarin och vitlök grovt och peta in under skinnet på kycklingdelarna. Blanda sambal, sweet chili och olivolja och pensla kycklingen med såsen. Stek i ugnen i ungefär 35 minuter.
Skala och skär under tiden potatisen och rotsellerin i stavar. Stek dem snabbt i olja i en het stekpanna. Häll ner stavarna i ugnsformen när det är ungefär femton minuter kvar på kycklingens stektid.
Hacka chilifrukten. Ta ut kycklingen när den är klar och strö över salt och hackad chili. Dekorera eventuellt med lite rosmarinkvistar.
Ta för dig och låt dig väl smaka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar