torsdag, december 20, 2007

Salt älg kom i form

I dessa färsskandalomsusade dagar skadar det inte att ha lite älgfärs hemma. Det hade vi och slog till på en färsversion av ett lyxigt älgfilérecept med timjan och ginspetsad messmörssås.
E stod vid spisen och hans pannor och grytor spred förföriska dofter i hela lägenheten. Vi var rejält hungriga när vi äntligen fick sätta besticken i älgen. Och OJ! vad salt det var...

Ett missat à och en liten tankevurpa gjorde att E räknade fel. Han trodde det ursprungliga receptet gällde 175 gram kött, och multiplicerade således salt- och pepparmängden lydigt för att gälla närmare 500 gram färs. Dessvärre gällde ursprungsreceptet fyra filébitar à 175 gram, alltså 700 gram kött...

Fattiga och snåla, och med en konstant ovilja över att slänga mat gav vi biffarna en andra chans. Potatisgratäng blev lösningen. Biffarna smulades ner i en form tillsammans med stora mängder potatis, purjolök, mjölk och absolut inga kryddor och definitivt inget salt, förutom i form av lite ost på toppen. Resultatet blev över förväntan, med tomatsallad till.

Inga kommentarer: