måndag, januari 16, 2006

Varm sallad med fläsklägg och franska linser

I dag var det dags att testa det andra receptet på fläsklägg från Malins mat. Den halvvarma salladen med franska linser, romansallad, bacon och krutonger gjorda på lantbröd visade sig vara en riktig höjdare.

Receptet innehåller både bacon och rejält med olivolja så det är ingen sallad att äta varje dag. Om någon nu skulle ha tid att koka kött en och en halv timme varje dag.

Jag tyckte originalreceptet innehöll för lite linser, så jag modifierar en aning.


Varm sallad med fläsklägg och franska linser
4 portioner

2 st fläsklägg, rimmade, à ca 1 kg

till kokning:
vatten
2 gula lökar i klyftor
1 morot i bitar
1/2 msk hela vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1 tsk timjan

linser:
2 dl puy-linser (kallas även franska linser, svarta linser eller små linser. Finns bland "Risentavarorna")
2 st schalottenlökar, finhackade
rejält med färsk hackad persilja
1 dl olivolja
3 msk vitvinsvinäger
4 msk grov senap

till servering:
1 pkt bacon, knaperstekt
5 skivor lantbröd utan kanter, skuret i stavar och rostat i ugn
1 stånd romansallad

Spola fläskläggen i kallt vatten. Lägg köttet i en rymlig gryta och fyll på vatten tills köttet täcks. Låt koka upp och skumma av. Lägg sedan ner löken, moroten och kryddorna.
Låt koka under lock i ungefär en och en halv timme.
Köttet är klart när det lätt lossnar från benet.

Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen.
Rör ihop olja, vinäger och senap till en vinägrett.
Stek den finhackade schalottenlöken i lite av vinägretten. Häll bort vattnet från linserna och häll ner linserna i stekpannan med löken. Rör ner resten av vinägretten och blanda ner persiljan.

Skär loss kött från benen och skär det i mindre bitar.
Varva linser och romansallad på tallrikar. Lägg på köttet och toppa med brödkrutonger och bacon.

En kall öl sitter fint till den salta salladen.

2 kommentarer:

Anne sa...

Hm, spännande! Jag råkar ju sitta på ett paket Puy-linser som jag inte kommer mig för att använda, men det här ska jag försöka testa! :)

Kinna Jonsson sa...

Vad fin den här gamla hederliga rätten ser ut. Jag blev också sugen på att laga den. =)