Grönpeppargryta
September är höst och på hösten äter man köttgryta.
Grytan E lagade till i fredags visade sig vara en riktig höjdare (och ett bra sätt att bli av med öppna portvinsflaskor). Ingredienserna kabanoss och syltlök för tankarna till den vitt spridda Kreolskans gryta, men det här är något annat. Grönpepparsmaken hade kunnat vara lite mer framträdande, så jag ökar mängden lite i receptet nedan.
Grytan är enkel att laga, men lite tidskrävande. Den passar perfekt att förbereda dagen innan den ska serveras.
Grönpeppargryta
4 personer
600 g nötkött i grytbitar (vi använde fransyska)
1 gul lök, hackad
1,5 msk grovt krossad grönpeppar
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2,5 dl portvin (eller madeira)
1 smakrik korv, tex kabanoss, i skivor
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk soja
2-3 dl creme fraiche
2 dl hackad ättiksgurka eller hela syltlökar (vi tog hälften av varje)
3 msk vetemjöl
salt
vitpeppar
Fräs lök och vitlök i en stekpanna. Häll i grönpepparn mot slutet. Häll över allt i en gryta.
Bryn köttet och korven i stekpannan. Salta och peppra och flytta över till grytan.
Kontrollera att köttet känns mört. Rör ner creme fraiche och koka ytterligare 20 minuter.
Tillsätt gurka och/eller lök precis innan servering.
Servera förslagsvis med kokt potatis.
8 kommentarer:
Detta var nog det godaste recept jag sett på länge. Tilltalade min smak till hundra,, och jag älskar grönpeppar, (och rosépeppar), så här får jag fram med papper och penna och skriva av! Tack för detta!
Kul att du gillade det :-) Smaklig måltid!
Grönpeppar som är så gott! Och portvin som är så gott! Ska vi testa. Men jag hoppas nog syltlöken till förmån för ättiksgruka.
Man får omskapa precis som man vill, det är det som är så bra. Var förresten på just Babs och åt en väldigt god middag ikväll :-) Rekommenderas!
Men...DU! Vilket recept. Klockan är sent o jag är mätt. Ändå börjar smaklökarna vakna till liv av det här receptet. O jag som har 658 g fransyska i frysen. Nu väntar jag bara på hantverkarna som skall montera in den nya spisen. Tack för fantastiskt "första-rätten-på-nya-spisen"-recept.
Hoppas du blir nöjd med nya spisen! (och receptet).
Frida, tack än en gång. Nu har jag lagat den fantastiska grytan. Svärfar har mej numera som favorit bland svärsönerna... Och vi åt resterna idag, som vanligt så blir det gössigt som bara den när det får stå över natten. Hoppade dock över ättiksgurkan, hade lite svårt att visualisera den i grytan. Syltlök blev perfa. Tackar, tackar!!
Vad kul att det blev lyckat! (Alltid bra att hålla svärfar nöjd...)
Skicka en kommentar