tag:blogger.com,1999:blog-13957425.post114254347061449384..comments2023-08-03T16:56:04.302+02:00Comments on Broccoli: PappamatFridahttp://www.blogger.com/profile/10535441920288166143noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-13957425.post-1158945945984203812006-09-22T19:25:00.000+02:002006-09-22T19:25:00.000+02:00Min pappa lagar inte så värst mycket mat sen ,jag,...Min pappa lagar inte så värst mycket mat sen ,jag, blev intresserad av den ädlaste av konster. I sjuan bodde jag ensam med pappa i England och mamma närvarade på helgerna. Jag trodde jag skulle svälta ihjäl, ty jag hade aldrig sett pappa göra annat än julskinkans griljering, men till min förundran köpte han hem lyxiga indiska färdigrätter OCH värmde dem i ugnen, ja han är ingenjör förstås och vet således hur ugnar funkar. Han stekte även fiskpinnar och kokade potatis, detta förtärdes med ketchup och amerikansk senap. Minst ett resturangbesök i veckan var obligatoriskt. Han blev även en hejare på "äppelmumsisar" som i praktiken är stora äppelbåtar. Sen blev det fransk mat från en kokbok jag inhandlade i London efter att jag bad(tvingade) honom att göra något nytt, detta var gott, till exempel kunde det en onsdagskväll serveras tagliatelle med citron-créme fraiche. Då föstod jag att vem som helst (även jag) kan med nöd eller vilja åstadkomma något ätbart. Då slutade min pappa laga mat. Hemma i sverige lagar jag och mamma 50/50, jag tror inte att pappa har gjort något annat än te på ett halvår. Men jag är inspirerad. Nästa söndag får mamma och jag bilda en koallitionsregering och säga att pappa får laga vad han vill (vi kan sköta disken). Jag undrar om det blir ett besök på den nya cajun-resturangen? Hur ironiskt motsägelsefullt är det inte att jag har min pappa att tacka för mitt stora matlagningsintresse?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13957425.post-1142628266933757722006-03-17T21:44:00.000+01:002006-03-17T21:44:00.000+01:00pappamat för mig...När mamma var borta vankades de...pappamat för mig...<BR/>När mamma var borta vankades det alltid fisk (min mor är extrem fiskallergiker), ofta kokt torsk med citron & salviasås och pressad potatis. Annars har jag inga speciella pappamatsminnen: Det var oftast han som var hemma när jag eller bror var sjuka, kanske är det därför jag än i dag anser att fikpinnar med potatismos eller fiskbullar med ris är den utlimata sjuklingsmaten :)Lotta Danielssonhttps://www.blogger.com/profile/11696261089546351644noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13957425.post-1142612554728627852006-03-17T17:22:00.000+01:002006-03-17T17:22:00.000+01:00Min far gjorde också samma mat som din.Fast hans s...Min far gjorde också samma mat som din.Fast hans specialitet var/är kalops och även stekta ben i ungn, riktig husmanskost.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13957425.post-1142599750852631772006-03-17T13:49:00.000+01:002006-03-17T13:49:00.000+01:00Min pappa är en riktig hejare på mat!Favoriterna v...Min pappa är en riktig hejare på mat!<BR/><BR/>Favoriterna var och är fortfarande<BR/><BR/>1. Ungersk Gulasch<BR/>2. Fylld Paprika i tomatsås<BR/>3. Ungersk Ärtsoppa med klimp<BR/>4. Ungersk Tomatsoppa med klimpKrokofantenhttps://www.blogger.com/profile/15896924146737485562noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13957425.post-1142582450361352202006-03-17T09:00:00.000+01:002006-03-17T09:00:00.000+01:00Min mamma gjorde tappra försök att göra egna fiskp...Min mamma gjorde tappra försök att göra egna fiskpinnar och hemgjorda hamburgare - precis sådär som man föreställer sig att man själv ska göra. Men vi bara klagade och ville ha färdigköpt...<BR/><BR/>Jag var tvungen att googla Hachi Parmentier, och fick bara upp en massa franska recept. Men det verkar vara en gratäng med hackat kött, lök, vitlök, persilja och pressad potatis - typ shephards pie?Fridahttps://www.blogger.com/profile/10535441920288166143noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13957425.post-1142547766298593402006-03-16T23:22:00.000+01:002006-03-16T23:22:00.000+01:00Känner igen mig i avundsjukan.Mina kompisar kunde ...Känner igen mig i avundsjukan.Mina kompisar kunde "döda" för att få hänga med hem till oss när mamma bakat mjukkakor, bullar osv<BR/><BR/>Själv fluktade jag avundsjukt på deras Raskens skivade formfranska, BOB saft,O´boy och köpesylter.<BR/><BR/>Min pappas bidrag till kosthållning i hemmet var dock av det blygsammare slaget - rökt eller halstrad sik och aborre. Med mammas hembakta tunnbröd dock! För att inte tala om den hemodlade mandelpotatisen- än idag tål jag inte se den ... *s*<BR/><BR/>Mvh/<BR/>VeronicaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13957425.post-1142546699333335292006-03-16T23:04:00.000+01:002006-03-16T23:04:00.000+01:001. Tunga, men sås och potatismos i ugn (Butlers re...1. Tunga, men sås och potatismos i ugn (Butlers recept)<BR/>2. Hashi Pashi (Hashi Parmentier tror jag det hette egentligen, enligt Butlers recept)<BR/>3. Hemgjord pannbiff<BR/><BR/>Det var topp tre, man han kunde mycket annat och kan än idag.Erik Mörnerhttps://www.blogger.com/profile/15138650644284898134noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-13957425.post-1142545760973657062006-03-16T22:49:00.000+01:002006-03-16T22:49:00.000+01:00Min pappa gjorde också samma falukorv (korvkrona)s...Min pappa gjorde också samma falukorv (korvkrona)som du beskrev i förra posten. Varje lördag. Och varje familjemedlem fick en specialdesignad del. Min var med senap, ost och lök. På fredagarna var det milkshake efter maten. Och vardagarna bestod av pappas pannbiff, blodpudding och lamm/tomatgryta. Faderns paradrätt på den tiden (skiftet 70-80-tal)var dock "kinesisk pyttipanna". Jag måste ta reda på vad den egentligen innehöll, men särskilt kinesisk var den nog inte i våra dagars mått mätt. Förutom riset då. Nu för tiden lagar han mest olika sorters filé i inte allt för många tappningar. <BR/>Jag var också avundsjuk på skogaholmsgrannarna.<BR/>Ibland är det kul med nostalgimat!isachhttps://www.blogger.com/profile/13406401413419585470noreply@blogger.com