Heta räkor
Det här receptet har redan blivit efterlyst på bloggen. Och nu är det dags. Vårt mesta förrättsrecept. Det är enkelt att göra, innehåller favoriterna vitlök och chili, och är lite överraskande samtidigt som det är en perfekt avslappnad rätt att avnjuta med baguette och småprat före maten. På plussidan är att du kan använda ditt dyra flingsalt med gott samvete, för här funkar det faktiskt inte alls lika bra med vanligt salt.
Heta räkor
4 pers
Ugn: på grill, högsta värmen
500 g räkor med skal
50 g smör
1 dl olivolja
1 röd chilifrukt, urkärnad och tunt strimlad
8 vitlöksklyftor i tunna skivor
Flingsalt
Baguette till servering
Skala räkorna och fördela dem i fyra små portionsformar. Har du små suffleformar så funkar de perfekt. Strö över vitlöken och chilin.
Hetta upp oljan i en kastrull och smält ner smöret i oljan. Häll allt över räkorna.
Ställ in formarna i ugnen i fyra till fem minuter. Ta ut dem och ställ dem på underlägg eller tallrikar. Strö över flingsalt och servera med baguette i bitar. Ät de heta räkorna med gaffel eller sked, sug upp den goda oljan med brödet. Njut, klunka vin och må bra.
Receptet kommer från en matlagningskurs som E:s jobb vist och vänligt nog erbjöd sina anställda för några år sedan. Jag var avundsjuk för att jag inte fick gå, men å andra sidan fick jag glädjen av att en lagom vinglad pojkvän med jämna mellanrum dök upp i min Uppsalalägenhet med grillade grönsaker och andra läckerheter som blivit över från kursen. Och nu får jag äta heta räkor, som jag slipper laga själv.