fredag, april 29, 2005

Texas Burger Co

Om du nödvändigtvis vill äta hamburgare till lunch, gå till Texas Burger i Kungshallen i stället för till Mc Donalds. Det är dubbelt så dyrt och tio gånger så gott. Du sparar med andra ord omkring 320 kronor. Dessutom får du äta i en roligare miljö.
Jag har testat burgaren med bacon, ost och barbecue-sås två gånger och den är riktigt god.
Nackdelen med Texas Burger är att där finns ganska få platser, vid väldigt små bord. Försök att lägga lunchen tidigare eller senare än just klockan tolv.
Sällskap över fyra personer göre sig icke besvär.

torsdag, april 28, 2005

Socker eller ingen frukost?

Vissa matförpackningar ser extra barnsliga ut. De är färgglada och har bilder på skojiga gubbar och heter roliga saker. Och innehållet i förpackningarna består ofta till stor del av socker. Det uppmärksammades bland annat i ett inslag i REA (för övrigt ett av världens bästa program) igår.

REAs unga reporter frågade Nestlés informationschef Marie Louise Elmgren varför paketet med extra mycket socker hade roligast utseende. Elmgren valde att feltolka frågan och svarade att det roliga paketet var till för att locka barn att äta, som annars inte skulle äta frukost alls. Reportern frågade Elmgren om hon själv skulle ge sina barn dom sockrade flingorna. Med tvekan svarade hon att det skulle hon göra... om det var det enda sättet att få barnen att äta.

Bra reklam. Ät det här, om du verkligen, verkligen inte kan tänka dig att äta nåt annat.

Slutsatsen är i alla fall att Nestlé gör alla föräldrar med frukostvägrande barn en tjänst, genom att erbjuda ett roligt paket med frukostflingor.

Nestlé har alltid haft ett gott öga till barn och föräldrar. Företaget gjorde sig ett namn för ganska många år sedan när det hjälpte föräldrar i u-länder att ersätta den nyttiga bröstmjölken mot betydligt dyrare och näringsfattigare bröstmjölksersättning. Det ledde till en ganska utbredd bojkott av företagets produkter.


Jag har inga barn. Men jag tror inte att de flesta barn frukostvägrar på grund av att de finner sockerhalten för låg i den frukost som erbjuds. Däremot tror jag att föräldrar har ganska svårt att övertyga sina barn om att det tråkiga paketet är bättre än det roliga.

Vilket företag blir först med att lansera nyttig mat i roliga förpackningar?

Uppdatering: Har sedermera tipsats om jip som säljer ekologisk barnmat.

onsdag, april 27, 2005

Dala Husby Hotell

I Franska matsalen på Grand kostar en trerättersmeny med vin lika mycket som en sjurättersmeny med dryckespaket, bastu, bubbelbad, hotellrum, frukost och lunch kostar på Dala Husby Hotell. Maten i matsalen vid Dalälven håller samma höga klass som den på Grand. Och servicen är bättre. Prisvärt med andra ord.

Faktum är att jag åt en av mitt livs absolut godaste middagar på Dala Husby för ett par månader sedan. Bland annat ingick en rosarimmad röding med tonicsorbet och jordärtskocka. Och en himmelsk ankkorv som fortfarande hemsöker mina ljuvaste drömmar.

Dala Husby drivs av Viktor Angmo och hans fru Malin. Viktor Angmo har tidigare jobbat på Fredsgatan 12 och han blev korad till årets viltkock för ett par år sedan. Han kan verkligen laga mat!

Om ett par veckor ska vi dit igen. För sju nya rätter och promenader längs älvstranden.

tisdag, april 26, 2005

Nordisk trädgård

Vilket romantiskt namn på en yoghurt.

måndag, april 25, 2005

Kokt potatis stressar av

Couscous, getost och kokosmjölk i all ära. Just nu äter jag gärna präktiga gamla hederliga maträtter. Kokt potatis är mysigt.

Tänk vad gott det är med en redig köttgryta. Som den jag blev bjuden på i helgen, med högrev, morötter och palsternacka. Rejäl mat rakt igenom. Och katrinplommonspäckad fläskstek med gräddsås och gelé kan knocka vilken parmesanpasta som helst en råkall söndag.

Sällan känner jag mig så huslig som när jag lagat till en fransk fiskgratäng med ett krispigt vitlöksdoftande täcke. Med kokt potatis och ärtor. Precis som mamma gjorde när jag var liten. Och saftig helstekt kyckling i lergryta med hemgjort potatismos får munnen att vattnas.

Visst är den rejäla maten god. Men det viktigaste är nog känslan den förmedlar. Trygghet och lugn. Tänk om man kunde byta pepciden mot kokt potatis. Stressa av med mat. Det är absolut värt ett försök.

Trygghetsskapande tillbehör:
Kokt potatis
Knäckebröd
Mjölk

söndag, april 24, 2005

Sushi i Årsta!

I morse åkte jag förbi ett skyltfönster på Årstavägen. Fönstret var täckt av brun papp. Och på skylten ovanför stod det Sushi. Det kan bara tydas som att Årsta ska få en sushi-restaurang. Äntligen!

Nu väntar jag med spänning på att den ska öppna. Hoppas hoppas hoppas att den är bra.

Kemiskt sanerad kyckling

Det finns mycket som kan bli bättre hos svenska kycklinguppfödare. Inte minst att flera fortfarande fuskar med fåglarnas utrymmen. Men svensk kyckling påstås i alla fall vara salmonellasäker. Nu vill amerikanerna sälja kyckling i Europa. Men i stället för uppfödarna i USA ska anpassa sin kycklinghantering så att den också blir salmonellasäker, så föreslås EU ändra sina regler så att de tillåter att kycklingen salmonellasaneras med kemikalier efter att den slaktats.

Amerikansk kyckling saneras så redan idag. Och det bästa av allt är att kemikalierna som använts eventuellt kan orsaka genförändringar när de kommer i kontakt med protein, det vill säga kyckling. Härligt!

Skulle förslaget gå igenom så att EU tillåter att kyckling salmonellasäkras på kemisk väg så kan sådan kyckling bli svår att undvika. Mycket av den kyckling som säljs idag är nämligen marinerad. Titta bara på kycklingfilén du har i frysen. Marineringen gör kycklingen till en så kallad köttberedning. (som Lidls 97 procentiga köttfärs). Och tyvärr är reglerna för märkning av köttberedningar inte alls så kinkiga som reglerna för färskt kött.

Visst kan man som konsument försöka hålla sig till färsk kyckling och läsa märkningen noga. Men tillåts amerikansk kyckling som saneras på kemisk väg att säljas i Sverige kommer det förmodligen inte att dröja allt för länge innan en svensk uppfödare också vill ta den enkla vägen. Och börjar en kommer flera att följa efter.

Låt oss hoppas att förslaget inte går igenom.

www.svt.se kan du se aktuellts inslag om salmonellaförslaget.

lördag, april 23, 2005

Mojito på El Cubanito

Mmm en myntaspäckad mojito. Mycket bra inledning på en middag. Har just hedrat El Cubanito på Kungsholmen med ett andra besök. Den här gången blev det mat också. Marulk och skaldjur med friterad sötpotatis och två såser med chili, tomat och bönor. Inte så jättestor portion, men kompletterat med en vaniljbrulé toppad med rom och vit chokladmousse mättade det ändå nästan för bra. Jag såg inte till Hilde eller Håkan den här gången heller. Undrar om det fortfarande är dom som har restaurangen eller om den är såld?

Lunchen var förresten också bra idag. Kebab på Årstas stolthet Palmyra. Testa den! Förutom vanlig kebab (som är ovanligt god) så har dom bland annat friterad blomkål, aubergine, kryddat ris, falafel och lammspett. I gigantiska portioner.

fredag, april 22, 2005

Snabba snittar

Om du som jag är en sann tidsoptimist kanske du får lite bråttom ibland. Till exempel när du irrar runt bland matvarorna efter jobbet och desperat letar efter alla ingredienser till den där middagen du så spontant föreslog här om dagen när du helt hade glömt bort att du skulle bli tvungen att jobba över flera dagar i rad. Då är det bra att kunna slänga ihop några snabba (men givetvis läckra) tilltugg som håller gästerna sysselsatta medan du lagar mat.
Är du inte tidsoptimist så funkar "snittarna" utmärkt i alla fall.

Lax med saffranscreme:
bröd (ljust eller mörkt spelar ingen större roll. Vi har bråtton här, ta vad du hittar)
creme fraiche med saffranssmak
rökt lax i skivor
dill (överkurs om du är riktigt stressad)


Bre saffrans-creme fraiche på bröden innan du delar dom i lagom stora munsbitar (det går snabbast så). Skär laxen i mindre bitar och lägg en bit på varje brödbit. Du som inte är tidsoptimist kan anstränga dig för att arrangera laxen lite elegant. Toppa med en tjusig dillkvist.

Paprika med krämig getost:
Grön paprika
Chavroux (getost som säljs i en pyramidformad burk)

Skär paprikan i ungefär 3x3 cm stora bitar. Lägg en klick getost på varje paprikabit. Klart!

Har du riktigt, riktigt bråttom är förstås det allra snabbaste att lägga fram lite oliver eller ölkorv eller nåt annat färdig. Personligen är jag svag för dom stora gröna oliverna med ansjovis i.

Besviken på Pocco

Sent i höstas öppnade Pocco högt upp på Drottninggatan. Ett riktigt lovande lunchställe med snygg inredning och god, lite "lyxig" mat för 75 spänn portionen. Jag har varit där några gånger och det har alltid varit bra. Men kallt. Lokalen är lite dragig.

Idag drog jag med mina kollegor på den traditionsenliga fredagslunchen. Entrecote med balsamicosås, ugnsstekt rödlök och potatis såg väldigt bra ut på menyn. Och salladsdressingen var gudomlig! Vitlök och balsamvinäger på sitt bästa humör .
Vad tråkigt då att köttet dröjde alldeles för länge för en lunch. Och att det inte verkade vara putsat över huvud taget. Och att det var dåligt kryddat, överstekt och segt.

Nästa fredag blir det nog återbesök på libanesiska Underbar i stället. Där kan dom steka kött!

torsdag, april 21, 2005

Manliga Tina och mat i TV

Han har tagit sig lite, Niclas, så här till tredje programmet. Första programmet var han så stressad att det kändes som om han var försenad till ett viktigt möte. Idag var han riktigt bra. Men han är fortfarande ganska osammanhängande när han pratar. Han slutför liksom inte alla meningar. Och han tittar ofta ner i stället för in i kameran. Klart att han får vara lite rörig, han har väl ingen större TV-vana än. Men jag kan inte hjälpa att jag undrar hur alla dom andra kockarna som sökte till programmet var. Niclas ska ju ha blivit utvald i väldigt hård konkurrens.

Och Lisa Förare Winbladh verkar jättekunnig och intresserad. Men hon gör mig lite nervös med sina ständiga små leenden. Fast umami är ju intressant.
Men just nu är det nog ändå Maud Onnermark som är bäst på att laga mat i min tv. Hon skulle kunna få ett eget program, i stället för att stoppas in i Go kväll. Där missar man ju henne hela tiden.


Förresten, på tal om tv-kockar. Är det verkligen någon som vill äta på restaurangerna som varit med i Melkers krogakut? Visst fräschas de upp och blir fina i programmet. Men man får ju också se hur dom såg ut innan räddningen. Och det är ofta ingen aptitretande syn.

Bakteriemat körs genom halva landet

Ett demensboende i Uppsala får mat ifrån ett företag i Malmö. Malmö!!! Deras lunch körs nedkyld genom halva landet varje vecka. Nedkyld och nedkyld förresten. Det är tydligen brister i tempereringen som gjort hittills elva personer svårt sjuka. Enligt Dagens nyheter hade inte mindre än sju olika rätter från företaget för höga bakteriehalter, och en av dom var otjänlig som föda.

Det är klart att det är svårt att hålla maten kall. Den ska för sjutton transporteras 50 mil i nedkylt skick. Och sen ska den lastas om två gånger för att slutligen förvaras nedkyld en vecka i ett bristfälligt kök. Det kan varken maten eller miljön må särskilt bra av.
Men det är inte är brist på storkök i närheten som gör att maten måste tas från Malmö. Företaget Medirest, som lagar maten, har faktiskt själva ett kök som ligger lite bättre till. "Efter fallet med de nio misstänkt matförgiftade på demensboendet stoppar Medirest den kylda färdigmaten till äldre. Tills vidare levereras varm mat från företagets kök i Uppsala." skriver TT. I stället för att välja nylagad mat från grannhuset tar man alltså veckogammal nedkyld mat från en stad 50 mil bort. Som lagats av samma företag.

Flera gånger har tydligen stackarna som ätit maten klagat på att potatisen har smakat surt. Men att potatisen är sur eller att ärtsoppan bubblar verkar inte vara nåt som vårdhem i Uppsala ser som hinder för att maten serveras till sjuka och gamla. Här om året var det till och med folk som dog efter att ha ätit dålig ärtsoppa på ett äldreboende utanför Uppsala.

Ser du inte fram mot pensionen?

onsdag, april 20, 2005

Lunchtips

En utelunch i Stockholm är förhållandevis dyr. I Göteborg till exempel, kan du luncha betydligt billigare. Men råkar du jobba i Stockholm och inte har möjlighet att ta dig till Västkusten på lunchrasten kan du i alla fall se till att få någonting för dom dryga 70 spänn du måste lägga ut. En micrad lasagne kan du få var som helst. Men på Boheme på Drottninggatan serveras vällagad mat som dessutom är snyggt upplagd på tallriken. Där finns dessutom en mysig uteservering på sommaren. Den enda nackdelen är att du riskerar att tröttna på den återkommande menyn om du går dit för ofta.

Fetaostfyllda köttfärsbiffar

Biffar och biffar, bollar är väl egentligen mer sanningsenligt. Fetaost kan piffa upp det mesta. Men det är örterna och vitlöken i färsen gör att biffarna blir extra goda.
Använd riktig fetaost i bit. Det blir krämigast och godast.

Ungefär 4 portioner
400 g nötfärs
Färsk hackad persilja (eller frusen, men inte torkad)
Färsk hackad basilika (samma sak här, frusen funkar)
2 vitlöksklyftor (minst)
Fetaost
Salt och svartpeppar

Skär fetaosten i tärningar. Gör dom inte för små, det är gott med mycket ost i biffarna. Krydda färsen med vitlök örter och salt och peppar. Forma små bollar av färs och tryck in en fetaostbit. Försök få färsen att ”sluta tätt” runt osten. Då läcker inte osten ut i ugnen.
Bryn biffarna/bollarna i en stekpanna och lägg dem sedan i en ugnsfast form och stek dem klara i ugnen. Universaltemperaturen 200 grader funkar utmärkt.

Du kan servera biffarna med tzatziki och klyftpotatis. Men de blir också väldigt goda om du låter dom koka med lite grann i en god tomatsås och sedan serverar ris till. Recept på tomatsås kommer.

tisdag, april 19, 2005

Minnen och getost

Vet inte vad det säger om mig, men jag kommer ofta ihåg ganska detaljerat vad jag åt vid olika tillfällen. Ibland är det maten jag kommer ihåg bäst...
Ett av mina första minnen är till exempel när min syster föddes när jag var två och ett halvt. Jag fick pannkaka och glass hemma. Och om jag inte har fel så fick jag spaghetti och köttfärssås på sjukhuset när vi hälsade på mamma och nyfödda Lisa. Sorgligt nog är det det jag minns...
När min lillebror föddes var jag sju och ett halvt. Så där kommer jag såklart ihåg själva händelsen bättre. Men jag kommer också ihåg att vi fick mesost hos våra grannar som tog hand om oss när mamma och pappa var på sjukhuset. Jag tycker inte om mesost. Ska man göra ost av getmjölk (och det ska man såklart) så kan man väl göra chevre. Eller sån där jättegod mjuk getost som säljs i en liten pyramidformad burk.
Mmm. Tack Anna för att du visade mig den.

Chicken nuggets någon?

Vilken kille. Det var ju för väl att Jamie lyckades till sist. Men undrar vad de brittiska föräldrarna har för sig. Dom verkar inte laga mat i alla fall. Den lilla uppvisningen av vad som finns i färdigmaten var verkligen äcklig.
Chicken nuggets någon?

Bara nån timme kvar

Som sagt. Missa inte sista avsnittet av Jamies skolmat.
/Frida

Köttfärs varje dag

Köttfärs är väldigt praktiskt, men köttfärssås kan ju bli lite enahanda med tiden. Det finns ju så mycket mer du kan göra.

Här är en liten inspirationslista:
Lasagne, köttfärspizza, hemgjorda köttbullar, köttfärslimpa, indiskt kryddade köttbullar i kormasås, shish kebab, pannbiff, biff à là Lindström, piroger, fetaostfyllda biffar, köttfärspaj, shephards paj, chili con carne, moussaka, köttfärsfyllda paprikor, köttfärsfylld aubergine, viltkryddad köttfärs, matig soppa med köttfärs och kidneybönor.

Ja det kanske räcker till att börja med.

Hemgjord potatissallad (med betoning på Potatis. Och hemgjord.)

Den här potatissalladen är den riktiga, om du frågar mig. Men jag har nog aldrig stött på en hemlagad potatissallad som jag inte tyckt om. Köpta däremot... För det mesta består de alldeles för fet och mycket smet och små små hårda kluttar till potatisbitar. Och är det till äventyrs en köpt vinägrettsallad vi pratar om så är smaken ofta parfymerad. Men den här, det är grejer det. Det här är den som min mamma gör. Och den blir bara godare om den får stå och smaka till sig i kylen.
Det finns inga direkta måttangivelser till det här receptet. Men utgå från potatisen. Man äter ofta mer potatissallad än kokt potatis, så ta i lite i överkant.
Kokt potatis i bitar
majonnäs (lättmajonnäs funkar utmärkt)
Gräddfil
purjolök, hackad
bostongurka eller hackad smörgåsgurka
Kapris efter humör
Salt och Peppar
Blanda majonnös och gräddfil. Ta gärna lite mer gräddfil än majonnäs. Rör ner rejält med hackad purjolök och bostongurka. Fega inte med kaprisen heller. Smaka av med salt och peppar. När du har fått en dressing du gillar smaken på vänder du ner potatisbitarna. Den får inte bli för lös, det ska vara potatis med lite dressing på, inte tvärt om. Smaka av igen när potatisen är tillsatt. Den mildrar smaken så man kan behöva röra ner mer av smaksättarna och kanske salta lite extra.

Varning för kött!

Hallå där! Du kollar väl vad som står på paketet när du köper kött? Står det att köttfärsen bara innehåller 98 procent köttfärs eller rostbiffen bara 97 procent kött ska du se upp. Flera medier har rapporterat om knepen som lågpriskedjan Lidl kör med för att slippa salmonellatesta sitt kött. Dom tillsätter helt enkelt nån procent socker, lite kryddor och annat och vips så räknas inte köttet som kött, utan som köttberedning. Och vips försvinner kravet på salmonellakontroll. Nu ska Lidl märka om sitt kött så att det tydligt står köttberedning på paketen. Köp inte såna paket. Den som intresserar sig lite för salmonella och kemikalier i kött kan förresten med behållning läsa Fast Food Nation, eller Snabbmatslandet som den heter på svenska. Läcker litteratur.

Rasistisk lakrits

Varför skulle en glass som har hetat Nogger genom årtionden plötsligt ha en rasistisk innebörd för att den kom i lakritssmak? Löjligt. Då tycker jag det är intressantare med GB:s aldrig sinande ström av lakritsglassar. Tänk efter. Ända sedan Lakritspuckens dagar har det i princip alltid funnits en glass med lakritssmak, men den har för det mesta bara hållit för någon enstaka säsong.
Betyder det att lakritsglass aldrig säljer så bra som GB hoppas? Och vem är det i så fall som hela tiden kommer med den fantastiska idén?
"Hörrnini, om vi skulle ta och göra en glass med lakritssmak!"
Och ännu märkligare, vilka är det som alltid säger "Jaa! Vilken bra idé! Den glassen kommer att bli en riktig klassiker!"

Tomatsås med tre b

En riktigt god tomatsås behöver inte vara så komplicerad. Visst är det gott med sås på färska tomater, men det är inte nödvändigt. B, b och b gör den här varianten både snabblagad och god; burktomater, basilika och balsamvinäger.

Tomatsåsen passar bra till de fetaostfyllda biffarna jag skrivit om tidigare. Ett tips är att förbereda sås och biffar för sig och sen värma biffarna i såsen när det är dags att äta. Såsen är också god till pasta eller kotletter. Bland annat.

"Lyxvarianten":
god olivolja
1 liten gul lök eller chalottenlök
2 msk tomatpuré
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
färsk basilika, strimlad
balsamvinäger
en gnutta socker
salt och peppar

Finhacka löken och stek den mjuk i olivolja. Pressa ner vitlök och rör ner tomatpurén. Låt allt steka ett litet tag, men låt inte vitlöken brännas. Tillsätt de krossade tomaterna och örterna. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar och lite socker. Koka upp och låt koka ett tag. Smaka igen, tomatsås klarar ganska mycket salt.
Vill du till äventyrs tillsätta lite hackade calamataoliver gör det på intet sätt såsen sämre. Låt dem i så fall koka med ett litet tag. Och var mer försiktig med saltet, oliverna är lite salta i sig själva.

"Snabbvarianten"
1 burk tomater
vitlök
balsamvinäger
frysbasilika
salt och peppar

Släng ner en burk tomater i en kastrull. Krydda med vitlök, balsamvinäger och salt och peppar. Koka upp. Blanda ner basilikan. Klart!


Tomatsåserna kan också kokas ner till riktigt tjock, ketchupliknande konsistens för att piffa upp både det ena och det andra. Smaklig sås.

måndag, april 18, 2005

Barnslig banan

Ja jag vet, man ska ha mörk choklad med hög kakaohalt till allt nu för tiden. Men jag råkar gilla mjölkchoklad. Och det här receptet är så barnsligt ändå. Knappt ett recept alls faktiskt. Bara lite banan och choklad. Och glass.
En halv banan per person räcker gott och väl. Du blir mättare än du tror. Särskilt om du äter bananen som efterrätt.
4 personer
Ugn: 200 grader
2 bananer
En mjölkchokladkaka
Vaniljglass
Dela bananerna på mitten. Gör en skåra i skalet på varje banan, men lämna lite "oskuret skal" i båda ändarna av skåran så att skalet fortfarande håller ihop. Tryck ner chokladbitar i skårorna och stoppa in bananerna i ugnen. (Lägg dem förslagsvis i en ugnsform först, så slipper du få smält choklad i hela ugnen). Passa så att inte chokladen blir bränd. Ät ihop med vaniljglass. Blunda och njut.

Thailändsk curry med kyckling och potatis

På Jip Joy, thairestaurangen här i Årsta, har dom en rätt som ser ut ungefär så här. Som alla bra recept är den både god och enkel. Och om du använder lätt kokosmjölk så blir den inte så fet heller.

5 personer:
3 kycklingfiléer
3 stora potatisar
1,5 gul lök
1 burk kokosmjölk
2 dl vatten
2-3 msk röd curry i pastaform (smet på burk alltså)
1 vitlöksklyfta (eller fler om man vill)

Bryn currypastan lite i en kastrull. Häll sedan i kokosmjölken och vattnet. Pressa ner vitlöken och salta lite. Dela kycklingen i ganska grova bitar (kanske 6 per filé) och potatisen i lika stora bitar. Klyfta löken. Koka kyckling, lök och potatis i kokosmjölken tills potatisen är mjuk och kycklingen genomkokt. Skumma bort eventuellt skum. Smaka av med salt.
Servera med kokt ris.

Jamie Olivers skolmat

Missa INTE sista avsnittet av Jamies skolmat på femman i morgon 21 55. Hur kan föräldrar kräva att deras barn ska få äta pommes frites och pizza i stället för riktig mat? Jag kommer ihåg när dom införde Cook-Chill-kök i skolorna i Borlänge. Föräldrarna blev vilda och skrev på protestlistor. Och alla försökte hindra att skolmaten inte skulle lagas på skolorna där den åts, utan i ett centralkök och sedan kylas ner och köras ut. I skenet av dom frysta pizzorna, kalkonsnurrorna och fiskpinnarna på femman verkar Cook-Chill-maten som ett välsmakande och näringsriktigt under.

Barnen på skolan vägrar att ens smaka ny mat. Och köper ut pommes frites åt varandra. Jag är glad att mina föräldrar lärde mig att smaka på allt. Tänk vad mycket god mat jag hade gått miste om annars.

Lax med fetaost och grönsakstagliatelle

Lax med pasta är alltid alltid gott. Och fetaost... Vad ska man säga. Lätt att laga är det också.
Använd lättcreme fraiche om du vill. Det blir precis lika gott. Men se till att fetaosten verkligen är fårost och inte nån dansk koprodukt. Personligen föredrar jag faktiskt torkad tagliatelle framför färsk.

4 personer
Ugn 200 grader (universaltemperaturen)
4 portionsbitar laxfilé med skinn (köp färdiga bitar eller skär upp själv)
1 burk creme fraiche
1 bit fetaost
Färska örter, till exempel persilja och basilika eller timjan
Tagliatelle
1-2 morötter
1/2 squash
Olja till formen
Salt och peppar

Smörj en ugnsform och lägg laxbitarna med skinnsidan ner. Smula ner fetaosten och de hackade örterna i creme fraichen och smaka av med salt och peppar. Tänk på att fetaosten är rätt salt i sig själv. Klicka ut röran på laxen och ställ in formen i mitten av ugnen.

Sätt på pastavatten, skala morötterna och hyvla sedan morötterna och squaschen i långa strimlor med en osthyvel. Lägg i grönsaksstrimlorna i pastavattnet när pastan nästan är klar, så att de får koka med någon minut. Häll av pastan och rör runt lite så att grönsakerna blandas.

Servera med den krämiga laxen.

Briljant bake off-bröd

De här bröden är extremt enkla att göra. Och varje gång jag bjuder någon på dom så får jag ge bort receptet. Eftersom man kan stoppa dom i frysen när de har jäst klart och sen ta fram dom när det är dags att äta så passar de väldigt bra som frukostbröd. Särskilt när man har gäster. Jag har fått receptet av en fin flicka som heter Malin. Eventuellt härstammar dom från allas vår Annas Mat-Anna Bergenström från början.
Som så mycket annat hembakt bröd så är bullarna godast nygräddade.

Ungefär 12 bullar
Ugn 240-250 grader
5 dl vatten
1 dl mjölk
1/2 paket jäst
2 tsk salt
1 msk honung
11 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl (det går att göra med bara 12,5 dl vetemjöl och inget grahamsmjöl om man vill)
mjöl till utbakning

Lös upp jästen i vattnet och mjölken (vätskan ska vara fingervarm) Häll i resten av ingredienserna och rör ihop till en lös deg Strö lite mjöl över och låt jäsa i 1-1,5 timme Tippa upp degen på en mjölad bänk, strö över mer mjöl och klappa till Skär upp i lagom stora bitar (degen brukar vara ganska kladdig, så mjöla förslagsvis kniven också) Grädda i knappt 20 minuter Låt svalna utan handduk

Tips, i stället för att grädda bullarna direkt kan man lägga dom på bakplåtspapper i frysen och sen packa dom i påsar när dom har frusit. Sen är det bara att ta fram så många man vill ha och grädda som bake off-bröd när det passar. Eftersom degen är lös brukar bullarna se ganska tilltufsade ut när man lägger dom på plåten, men det brukar alltid bli ok i slutändan i alla fall.

Cumqwat

Cumqwat måste vara den ultimata marmeladfrukten för hemmafixaren. Ska börja lätta upp lite recept på den här bloggen. Jag har ganska många egenpåhittade hemma i datorn. Då kan man i alla fall låtsas att man är matskribent i stället för layoutare på en facktidning. Positivt tänkande :-).

Sol och mousserande vin

En dag som börjar med solsken och frukost med jordgubbar och mousserande vin på jobbet för att fira en ny sajt, det måste väl bli en bra dag?

lördag, april 02, 2005

Broccoli?

Krispig, vacker, innehållsrik och nyttig. Någonting man själv väljer. Eller äcklig, illaluktande, tråkig och mjukkokt. Någonting man blir påtvingad. Broccoli kan vara det perfekta namnet på en blogg. Vad vet jag? Jag har aldrig haft en blogg förut.

fredag, april 01, 2005

Mat i media

Rödbetor och hallon - trendigt värre?
Chipschock
Skulle jesus ha ätit det här?
Matbloggar i svd
Socker eller ingen frukost?
Kemiskt sanerad kyckling
Manliga Tina och mat i TV
Bakteriemat körs genom hela landet
Chicken nuggets någon?
Jamie Olivers skolmat

Allmänt

Lunchdramatik
Vad gör man med rökt vitlök?
Lycklig i saluhallen
Sommarfisk
Hästräka på Torsångs café
Flygande flintastek
Hurra, hurra, hurra, hurra
Kycklingklubba modell värre

Nordisk trädgård
Kokt potatis stressar av
Minnen och getost
Köttfärs varje dag
Cumqwat
Sol och mousserande vin
Broccoli?

Äta ute

Stockholm
Babs
Nystekt sommar - Strömmingsvagnen
Luxliv - Lux
Smakmånad - Gondolen
Testat positivt - Pizzeria Karavan
Spöad bröd - Sanders mat och café
Pulvermos, ja tack! - Wurren
Helt oväntat - Stockholm
mmm Mojo
Vänta... vänta... vänta... ÄT! - Koh Pangan
Av alla goda ting - Tre indier
Enskede värdshus -
Bra belägen brunch
Sthlm kaffe med mjölk -
Kaffe med sur mjölk
Lux -
Luxigt kul, eller slut på Luxlivet?
Tasty´s Sandwichbar -
Suveräna smörgåsar
Sockenplans Thai -
Thai nästan på hemmaplan
Norrmalms biljard -
Lägg in en stöt
Clas på Hörnet -
Det är bara oktober en gång om året
Seoul -
Söndags-Seoul
Kejsaren -
Varning för kinamat
Il forno con tapas -
Medioker Italien-spanior
Javasavi - En liten stunds sommar
Strykjärnet -
Styrketår på Strykjärnet
Upper Queen Street -
Smörgås hos systrarna
Sushi King -
Kunglig Sushi
Sthlm kaffe med mjölk - K
affe med mjölk ingår
Östgötakällaren
Boule och berså

La Gazelle, Halal
Sushi Satzuma testad
Mojito på El Cubanito
Texas burger co

Besviken på Pocco
Bohem -
Lunchtips

Göteborg
Äntligen Sjömagasinet
Taj Rasoi och vattenmelon
Krakow i Göteborg


Dalarna
Stora herrgården i Stjärnsund
Det är gott att vara fru - Dala Husby Hotel
Tårtan bokad - Wienerkonditoriet i Hedemora
Tårtan bokad - Centrumkonditoriet i Hedemora
Husman i Husby - Dala Husby Hotel
Dala Husby revisited - Dala Husby Hotel
Dala Husby Hotel
Hästräka på Torsångs café

Södertälje
Smakmånad - St Ansgars källare

Recept

Fisk och skaldjur
Fiskburgare från Uppsala
Lax i ugn, med kroketter, romsås och sockerärter
Lax med fetaost och grönsakstagliatelle
Ruccolagratinerad lax med ljummen potatissallad
Ugnsstekt lax med rotfrukter och fetaost

Kyckling
Fetaostfyllda kycklingfiléer med tomat- och basilikapasta
Frisk kyckling med citron och chili
Gorgonzolakyckling med spenatstuvad potatis och äppelmarmelad
Het rosmarinkyckling med potatis och rotselleri
Kyckling i lergryta med pasta och grönsakssås
Thailändsk curry med kyckling och potatis


Kött
Fläsklägg Hoisin
Grönpeppargryta
Lammstek med rödvinskokta linser och blomkålspuré Renskavsgryta med svamp och lingon Plommonfylld skinkstek med plommon- och äppelsås, potatismos med vitlök, bacon och timjan

Varm sallad med fläsklägg och franska linser
Vitlöksspäckad lammstek med parmesan- och grönsakspasta
Färs
Chili con carne
Dagispaj
Disksparande baconbiffar med klyftpotatis och fetaost
Fetaostfyllda köttfärsbiffar
Farmors grönpepparbiffar med ädelostsås

Indiska köttbullar med linser, kokta i tomat och grädde med gult ris, pistagenötter och ruccola
Köttbullar (mammas) med rå lök och svartpeppar
Köttbullar med senap och stekt lök
Köttbullar med timjan och parmesan
Rådjursköttbullar med potatis- och jordärtskockspuré och ginsås
Tacofärs
Vildsvinsbiffar med äppelkompott och potatis

Viltfärssås med äpple och bacon

Pasta
Färsk pasta med parmaskinka, parmesanost och basilika
Kyckligpasta med saffran och tomat
Pastarullar med kassler och spenat
Spaghetti med räkor i vitlök
Tagliatelle med ruccola, svamp och parmaskinka

Sallad
Italiensk kycklingsallad
Sallad med kassler och melon
Simones kycklingsallad - med räkor, skinka och ost
Ädelost- och baconsallad med potatis

Grönt
Anettes morötter
Asiatisk gurksallad
Hemgjord potatissallad. Med betoning på potatis. Och hemgjord.
Honungskokta rödbetor med spenat och fetaost
Höstfärgad potatisgratäng
Linsbiffar med pistage- och ruccolasås
Mammas grönsallad
Somrig potatissallad

Spaghetti med oliv- och kaprispesto
Tomatsås med tre b
Västerbottenpaj

Soppa
Gul grönsakssoppa
Lillasysters linssoppa
Matig vardagssoppa med kryddig korv, potatis och morot

Smått
Amerikanska pannkakor med blåbär
Crostini med fikonsalsa och parmaskinka
Heta räkor
Kikärtstapas
Lax- och basilikaentré
Snabba snittar
Tre sorters munsbitar


Bakat
Briljant bake off-bröd
Focaccia med getost och tomat
Enkelt lantbröd
Matbröd med nötter

Desserter och sötsaker
Barnslig banan
Chokladtryffel
Chokladtryffel med lingon (eller andra bär)
Frozen Irish Coffee
Kardemummakaka
Hallonsufflé med glass och varma hallon
Tårta med chokladtryffelkola och nötbotten
Världens snabbaste tårta
Äppelpaj.

Sylt och marmelad
Kumqwatmarmelad
Äppelmarmelad

Övrigt
Hemgjord müsli